04.08.2015

Havål i krabbeteina.

Ble litt av en fangst i dag for Rasmus vik
som var ute for å trekke teinene som han satt ute ved
Galtøyene.
 
 
I den ene teina lå denne store havålen å kveila seg.

 
Målte opp mot 1,5 meter denne.

 
Hender seg at disse går i teinene til tider
her rundt. Denne ble sluppet ut igjen. Skrev
at dette ikke er noen matfisk men ser nå på
nettet at den kan brukes til mat.
 
Belgisk oppskrift på ål i en grønn urtesaus.
Ideelt sett skal det være en lang liste med urter i den grønne sausen, men den viktigste er bladsyre, så det er åpenbart en rett som er best å lage sent på våren eller tidlig på sommeren når bladsyren er på sitt beste.
Ellers bør sausen inneholde sellerigrønt, persille, mynte, salvie, kjørvel og en finhakket løk. La dette surre sammen med smør.
Flå og rens en feit ål, skjær den i fire centimeter lange stykker. Kok opp vann som er tilsatt litt eddik og la stykkene med ål trekke i 5 til 10 minutter. La ålen renne av seg før du har dem oppi urteblandingen. Når ålen er mør, tilsetter du en klump smør som er blandet med mel.
Jeg har sett oppskrifter der det nå tilsettes enten tørr hvitvin eller et lyst øl til det står omtrent midt opp på stykkene med ål. Vend stykkene hele tiden til ålen er mør, og så kommer mel og smørblandingen til slutt. Husk at det går godt an å ta ålen av platen og bruke egg som jevning.
Serveres rykende varm, med fersk brunt brød der du har smurt så tykt med smør at tennene setter merke. Dette er Paling in’t Groen i Flandern eller Anguille au Vert i Vallonia. Bedre ufisk får du ikke.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar